လူနာက ေသြးသြင္းဖို႕ လိုေနတယ္။ ေသြးလာလွဴေပးပါဆုိလုိ႕ ေဆးရံုမွာ ေသြးသြားလွဴၾကတယ္။ လိုအပ္တဲ့ ေသြးအမ်ိဳးအစားလည္း တူေအာင္ စီစဥ္ၾကတယ္။ ဘီေသြးလိုတယ္ဆိုလို႕ ဘီေသြးအလွဴရွင္ ေခၚလာတယ္။ ေအေသြးလိုတယ္ဆိုရင္ ေအေသြးသမား ပါလာတယ္။ ေခၚလာတဲ့ ေသြးလွဴရွင္မွာ ေယာက်ာ္းေလးေတြလည္း ပါတယ္။ မိန္းခေလးေတြလည္း ပါတယ္။ ဓါတ္ခြဲခန္းကေန ေသြးစစ္ၿပီးေတာ့ ထြက္လာၾကတဲ့ တခ်ိဳ႕က ေခါင္းခါျပတယ္။ တခ်ိဳ႕က ေခါင္းငိုက္စိုက္နဲ႕။ ေအဘီစီမ်ားလား။ ဘာမ်ားျဖစ္ၾကသလဲ ဆုိၿပီး စိုးစိတ္တိုးတိတ္ ေမးရျမန္းရၿပီေပါ့။ သူတုိ႕ရဲ႕ အေျဖက ေသြးလွဴလို႕ မရဘူးတဲ့။
ေသြးဘဏ္ကို ေသြးလွဴရွင္ေတြ လိုက္ပို႕ေပးခဲ့ဖူးတဲ့ သက္တမ္းတေလွ်ာက္ ေသြးလွဴခြင့္မရတဲ့ ႀကံဳခဲ့ရသမွ်မွာ အမ်ားစုက ေသြးမွာ ေဟမိုဂလိုဗင္ မျပည္႕လို႕ပါတဲ့။ အဲဒီ ေဟမိုဂလိုဗင္ဆိုတာကို ၾကားဖူးၾကမယ္ ထင္ပါတယ္။ မၾကားဖူးေသးတဲ့သူေတြလည္း ရိွၾကပါမယ္။ တခ်ိဳ႕က ေသြးလွဴဖူးေပမယ့္ ေဟမိုဂလိုဗင္ စစ္တယ္ဆိုတာကို မသိလိုက္တာလည္း ရိွႏိုင္တယ္။ တခ်ိဳ႕က ေဟမိုဂလိုဗင္ဆိုတာ ၾကားဖူးၾကေပမယ့္ ဘာမွန္းဆိုတာကို မေသခ်ာ မေရရာတာလည္း ျဖစ္ႏိုင္ျပန္တယ္။
၁၈၄၀ ခုႏွစ္မွာ စတင္ေတြ႕ရိွခဲ့ၾကတဲ့ ေဟမိုဂလိုဗင္ဆိုတာ ေသြးနီဥထဲမွာရိွတဲ့ ပရုိတင္းပါတဲ့ဓါတ္တစ္မ်ိဳးပါ။ သူက ေသြးကို အနီေရာင္ျဖစ္ေစတဲ့ အရာေလးပဲေပါ့။ ၿပီးေတာ့ သူက အဆုတ္ေတြကေန ေအာက္ဆီဂ်င္ကို သယ္ေပးေသးတယ္။ ေဟမိုဂလိုဗင္ မျပည္႕ဘူးဆုိတာ ေသြးထဲမွာ ေသြးနီဥ အေရအတြက္ နည္းေနတာလည္း ျဖစ္ႏုိင္သလို သံဓါတ္ခ်ိဳ႕တဲ့တာလည္း ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ တျခားအေၾကာင္းေတြလည္း ရိွႏိုင္ပါေသးတယ္။
ေသြးမလွဴခင္မွာ ေဟမုိဂလိုဗင္ကို အၿမဲစစ္ပါတယ္။ လက္ထိပ္က ေဖာက္ထုတ္လုိက္တဲ့ ေသြးစက္ေလးကို အျပာေရာင္ ဓါတုေဆးရည္ ထည္႕ထားတဲ့ ဖန္ခြက္ထဲ ခ်ၾကည္႕ပါတယ္။ ေသြးစက္ေလးက အေပၚကေန က်လာတဲ့ အရိွန္ေၾကာင့္ ဖန္ခြက္ထဲက အရည္ထဲကို တိုး၀င္ ႏွစ္ျမွဳပ္သြားေပမယ့္ ဖန္ခြက္ေအာက္ေျခထိ မေရာက္ခင္မွာ သံဓါတ္ အားမေကာင္းတဲ့ ေသြးစက္ေတြဟာ အရည္မ်က္ႏွာျပင္ေပၚကို ျပန္တက္လာပါတယ္။ ေဟမိုဂလိုဗင္ ျပည္႕တဲ့ ေသြးစက္ေတြပဲ ေအာက္ေျခအထိ ဆင္းသြားပါတယ္။ ဖန္ခြက္ ေအာက္ေျခအထိ မေရာက္တဲ့ ေသြးကို ေဟမိုဂလိုဗင္ တုိင္းတာတဲ့စက္နဲ႕ တစ္ခါျပန္စစ္ပါတယ္။ အနိမ့္ဆံုး သတ္မွတ္ခ်က္ကို ျပည္႕မီတယ္ဆိုရင္ ေသြးလွဴခြင့္ ေပးပါတယ္။
ဘယ္လို အေၾကာင္းအရာေၾကာင့္ ေဟမိုဂလိုဗင္ အားနည္းရတာလဲဆိုရင္ အဓိကအေျဖကေတာ့ သံဓါတ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြ စားသံုးမွဳ နည္းလို႕ပါ။ အသားမစားရင္၊ ႏို႕ထြက္ပစၥည္း စားသံုးတာ နည္းလြန္းရင္ သံဓါတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့ႏိုင္ပါတယ္။ သတ္သတ္လြတ္ စားတဲ့သူေတြ၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ဖို႕ အစားေရွာင္ေနတဲ့ သူေတြမွာ သံဓါတ္ အားနည္းတာကုိ ေတြ႕ရႏိုင္ပါတယ္။ သံဓါတ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြကို စားေသာက္ေပမယ့္လည္း ေနထိုင္မေကာင္းတဲ့အခ်ိန္၊ ကုိယ္ထဲမွာ ဗီတာမင္စီဓါတ္ နည္းေနတဲ့အခ်ိန္ ခႏၶာကိုယ္မွာ သံဓါတ္စုတ္ယူမွဳ အားနည္းႏုိင္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ေသြးယိုစီးမွဳေတြေၾကာင့္လည္း သံဓါတ္ အားနည္းတတ္ပါတယ္။ လိပ္ေခါင္းျဖစ္ေနတဲ့သူေတြလည္း ေဟမိုဂလိုဗင္ အားနည္းႏုိင္ပါတယ္။ မိန္းခေလးေတြ ရာသီဓမၼတာလာတဲ့ ကာလမွာ ေဟမိုဂလိုဗင္ အားနည္းႏိုင္ပါတယ္။ကုိယ္၀န္ေဆာင္တဲ့အခ်ိန္မွာလည္း ဖြံ႕ထြားလာတဲ့ သေႏၶသားက မိခင္ဆီကေန သံဓါတ္ကို ရယူတဲ့အတြက္ မိခင္မွာ သံဓါတ္ အားနည္းေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မိန္းခေလးေတြကို ရာသီလာေနတဲ့အခ်ိန္၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္တဲ့ အခ်ိန္၊ မီးဖြားၿပီးတဲ့ အခ်ိန္ေတြမွာ ေသြးလွဴဒါန္းခြင့္ မျပဳပါဘူး။
ေဟမိုဂလိုဗင္ အားေကာင္းေအာင္ ဘယ္လို လုပ္ရမလဲဆုိရင္ အေျဖကေတာ့ သံဓါတ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြကို မ်ားမ်ား စားေသာက္ေပးပါလို႕ပဲ ေျဖရပါမယ္။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အသည္း၊ အသားေတြဟာ သံဓါတ္ အားေကာင္းတဲ့ အစားအစာေတြပါပဲ။ သစ္သီးေတြထဲမွာဆိုရင္ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ေထာပတ္သီး၊ သခြါးေမႊး၊ စေတာ္ဘယ္ရီနဲ႕ စပ်စ္သီးေတြက သံဓါတ္ အားတိုးေစပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲမွာဆုိရင္ ဟင္းႏုႏြယ္၊ ကိုက္လန္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ မုန္႕လာဥ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ အာလူး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ေျပာင္းဖူးတို႕ကို မ်ားမ်ား စားသင့္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီပါတဲ့ အစားအစာကို အတူတြဲၿပီး စားေပးရင္ သံဓါတ္စုတ္ယူမွဳကို ပိုမို အားေကာင္းေစတဲ့အတြက္ ဗီတာမင္စီပါတဲ့ ကီ၀ီသီး၊ လိေမၼာ္သီးေတြကို သံဓါတ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြနဲ႕အတူ စားေပးသင့္ပါတယ္။ စားလိုက္တဲ့အစာကေန သံဓါတ္ေတြ စုတ္ယူမွဳကို လက္ဖက္ရည္က အေႏွာင့္အယွက္ေပးတဲ့အတြက္ သံဓါတ္ အားနည္းတဲ့သူေတြ လက္ဖက္ရည္ ေလွ်ာ့ေသာက္သင့္ပါတယ္။ လက္ဖက္လည္း ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။ တစ္ခု သတိေပးခ်င္တာကေတာ့ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ သံဓါတ္ေတြ အရမ္းမ်ားေနရင္လည္း မေကာင္းပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ဘယ္အရာမဆို တရားလြန္ မစားၾကဖို႕ သတိထားေစလိုပါတယ္။
ေၾသာ္... လူသားေတြရဲ႕ ေသြးထဲက ေဟမိုဂလိုဗင္ ဘယ္လိုပံုစံမ်ိဳး ရိွသလဲဆိုတာ ေျပာဖို႕ က်န္ခဲ့ေတာ့မလို႕။ ကဲ... ျမင္ဖူးသြားရေအာင္ ဘယ္လိုပံုစံေလးလဲဆိုတာ ပံုကိုပဲ ၾကည္႕လိုက္ပါေတာ့ဗ်ာ။
Photo Credit: Wikipedia
ေသြးဘဏ္ကို ေသြးလွဴရွင္ေတြ လိုက္ပို႕ေပးခဲ့ဖူးတဲ့ သက္တမ္းတေလွ်ာက္ ေသြးလွဴခြင့္မရတဲ့ ႀကံဳခဲ့ရသမွ်မွာ အမ်ားစုက ေသြးမွာ ေဟမိုဂလိုဗင္ မျပည္႕လို႕ပါတဲ့။ အဲဒီ ေဟမိုဂလိုဗင္ဆိုတာကို ၾကားဖူးၾကမယ္ ထင္ပါတယ္။ မၾကားဖူးေသးတဲ့သူေတြလည္း ရိွၾကပါမယ္။ တခ်ိဳ႕က ေသြးလွဴဖူးေပမယ့္ ေဟမိုဂလိုဗင္ စစ္တယ္ဆိုတာကို မသိလိုက္တာလည္း ရိွႏိုင္တယ္။ တခ်ိဳ႕က ေဟမိုဂလိုဗင္ဆိုတာ ၾကားဖူးၾကေပမယ့္ ဘာမွန္းဆိုတာကို မေသခ်ာ မေရရာတာလည္း ျဖစ္ႏိုင္ျပန္တယ္။
၁၈၄၀ ခုႏွစ္မွာ စတင္ေတြ႕ရိွခဲ့ၾကတဲ့ ေဟမိုဂလိုဗင္ဆိုတာ ေသြးနီဥထဲမွာရိွတဲ့ ပရုိတင္းပါတဲ့ဓါတ္တစ္မ်ိဳးပါ။ သူက ေသြးကို အနီေရာင္ျဖစ္ေစတဲ့ အရာေလးပဲေပါ့။ ၿပီးေတာ့ သူက အဆုတ္ေတြကေန ေအာက္ဆီဂ်င္ကို သယ္ေပးေသးတယ္။ ေဟမိုဂလိုဗင္ မျပည္႕ဘူးဆုိတာ ေသြးထဲမွာ ေသြးနီဥ အေရအတြက္ နည္းေနတာလည္း ျဖစ္ႏုိင္သလို သံဓါတ္ခ်ိဳ႕တဲ့တာလည္း ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ တျခားအေၾကာင္းေတြလည္း ရိွႏိုင္ပါေသးတယ္။
ေသြးမလွဴခင္မွာ ေဟမုိဂလိုဗင္ကို အၿမဲစစ္ပါတယ္။ လက္ထိပ္က ေဖာက္ထုတ္လုိက္တဲ့ ေသြးစက္ေလးကို အျပာေရာင္ ဓါတုေဆးရည္ ထည္႕ထားတဲ့ ဖန္ခြက္ထဲ ခ်ၾကည္႕ပါတယ္။ ေသြးစက္ေလးက အေပၚကေန က်လာတဲ့ အရိွန္ေၾကာင့္ ဖန္ခြက္ထဲက အရည္ထဲကို တိုး၀င္ ႏွစ္ျမွဳပ္သြားေပမယ့္ ဖန္ခြက္ေအာက္ေျခထိ မေရာက္ခင္မွာ သံဓါတ္ အားမေကာင္းတဲ့ ေသြးစက္ေတြဟာ အရည္မ်က္ႏွာျပင္ေပၚကို ျပန္တက္လာပါတယ္။ ေဟမိုဂလိုဗင္ ျပည္႕တဲ့ ေသြးစက္ေတြပဲ ေအာက္ေျခအထိ ဆင္းသြားပါတယ္။ ဖန္ခြက္ ေအာက္ေျခအထိ မေရာက္တဲ့ ေသြးကို ေဟမိုဂလိုဗင္ တုိင္းတာတဲ့စက္နဲ႕ တစ္ခါျပန္စစ္ပါတယ္။ အနိမ့္ဆံုး သတ္မွတ္ခ်က္ကို ျပည္႕မီတယ္ဆိုရင္ ေသြးလွဴခြင့္ ေပးပါတယ္။
ဘယ္လို အေၾကာင္းအရာေၾကာင့္ ေဟမိုဂလိုဗင္ အားနည္းရတာလဲဆိုရင္ အဓိကအေျဖကေတာ့ သံဓါတ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြ စားသံုးမွဳ နည္းလို႕ပါ။ အသားမစားရင္၊ ႏို႕ထြက္ပစၥည္း စားသံုးတာ နည္းလြန္းရင္ သံဓါတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့ႏိုင္ပါတယ္။ သတ္သတ္လြတ္ စားတဲ့သူေတြ၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ဖို႕ အစားေရွာင္ေနတဲ့ သူေတြမွာ သံဓါတ္ အားနည္းတာကုိ ေတြ႕ရႏိုင္ပါတယ္။ သံဓါတ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြကို စားေသာက္ေပမယ့္လည္း ေနထိုင္မေကာင္းတဲ့အခ်ိန္၊ ကုိယ္ထဲမွာ ဗီတာမင္စီဓါတ္ နည္းေနတဲ့အခ်ိန္ ခႏၶာကိုယ္မွာ သံဓါတ္စုတ္ယူမွဳ အားနည္းႏုိင္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ေသြးယိုစီးမွဳေတြေၾကာင့္လည္း သံဓါတ္ အားနည္းတတ္ပါတယ္။ လိပ္ေခါင္းျဖစ္ေနတဲ့သူေတြလည္း ေဟမိုဂလိုဗင္ အားနည္းႏုိင္ပါတယ္။ မိန္းခေလးေတြ ရာသီဓမၼတာလာတဲ့ ကာလမွာ ေဟမိုဂလိုဗင္ အားနည္းႏိုင္ပါတယ္။ကုိယ္၀န္ေဆာင္တဲ့အခ်ိန္မွာလည္း ဖြံ႕ထြားလာတဲ့ သေႏၶသားက မိခင္ဆီကေန သံဓါတ္ကို ရယူတဲ့အတြက္ မိခင္မွာ သံဓါတ္ အားနည္းေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မိန္းခေလးေတြကို ရာသီလာေနတဲ့အခ်ိန္၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္တဲ့ အခ်ိန္၊ မီးဖြားၿပီးတဲ့ အခ်ိန္ေတြမွာ ေသြးလွဴဒါန္းခြင့္ မျပဳပါဘူး။
ေဟမိုဂလိုဗင္ အားေကာင္းေအာင္ ဘယ္လို လုပ္ရမလဲဆုိရင္ အေျဖကေတာ့ သံဓါတ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြကို မ်ားမ်ား စားေသာက္ေပးပါလို႕ပဲ ေျဖရပါမယ္။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အသည္း၊ အသားေတြဟာ သံဓါတ္ အားေကာင္းတဲ့ အစားအစာေတြပါပဲ။ သစ္သီးေတြထဲမွာဆိုရင္ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ေထာပတ္သီး၊ သခြါးေမႊး၊ စေတာ္ဘယ္ရီနဲ႕ စပ်စ္သီးေတြက သံဓါတ္ အားတိုးေစပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲမွာဆုိရင္ ဟင္းႏုႏြယ္၊ ကိုက္လန္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ မုန္႕လာဥ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ အာလူး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ေျပာင္းဖူးတို႕ကို မ်ားမ်ား စားသင့္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီပါတဲ့ အစားအစာကို အတူတြဲၿပီး စားေပးရင္ သံဓါတ္စုတ္ယူမွဳကို ပိုမို အားေကာင္းေစတဲ့အတြက္ ဗီတာမင္စီပါတဲ့ ကီ၀ီသီး၊ လိေမၼာ္သီးေတြကို သံဓါတ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြနဲ႕အတူ စားေပးသင့္ပါတယ္။ စားလိုက္တဲ့အစာကေန သံဓါတ္ေတြ စုတ္ယူမွဳကို လက္ဖက္ရည္က အေႏွာင့္အယွက္ေပးတဲ့အတြက္ သံဓါတ္ အားနည္းတဲ့သူေတြ လက္ဖက္ရည္ ေလွ်ာ့ေသာက္သင့္ပါတယ္။ လက္ဖက္လည္း ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။ တစ္ခု သတိေပးခ်င္တာကေတာ့ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ သံဓါတ္ေတြ အရမ္းမ်ားေနရင္လည္း မေကာင္းပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ဘယ္အရာမဆို တရားလြန္ မစားၾကဖို႕ သတိထားေစလိုပါတယ္။
ေၾသာ္... လူသားေတြရဲ႕ ေသြးထဲက ေဟမိုဂလိုဗင္ ဘယ္လိုပံုစံမ်ိဳး ရိွသလဲဆိုတာ ေျပာဖို႕ က်န္ခဲ့ေတာ့မလို႕။ ကဲ... ျမင္ဖူးသြားရေအာင္ ဘယ္လိုပံုစံေလးလဲဆိုတာ ပံုကိုပဲ ၾကည္႕လိုက္ပါေတာ့ဗ်ာ။
Photo Credit: Wikipedia
4 comments:
တို႔လဲ လက္ဖက္ရည္ ေလွ်ာ့ေသာက္မွပါေလ း)
ေလ််ာ႕နုိင္ဘူး.အ ားေဆးထည္႕ေသာက္မယ္။
ေကာ္ဖီဆိုရင္ေရာ
ေကာ္ဖီမေသာက္ လက္ဖက္ရည္ မေသာက္...
ေရေႏြးၾကမ္းဘဲ ေသာက္တယ္...
အသားမ်ားမ်ားစားတာ မၾကိဳက္...
အသီးအရြက္ မ်ားမ်ားစားတာဘဲ ၾကိဳက္တယ္...
mie nge
Post a Comment