.:: Download Myanmar Font (WinKalaw New Version) HERE ::.

Thursday, September 16, 2010

Fired Plastic

အေၾကာ္ေတြ ၾကြပ္ရြဖို႕အတြက္ ေရသန္႕ဗူးေတြ ထည္႕ေၾကာ္ပါတယ္ ဆိုတဲ့ သတင္းေလး ေမာ္ဒန္ဂ်ာနယ္မွာ ပါလာတယ္။ အဲဒီသတင္းကို မစင္နဲ႕ ရီတာက ေမးလ္ကေန ပို႕ေပးလုိ႕ ဖတ္လိုက္ရတယ္။ ဘာရယ္ညာရယ္ မဟုတ္... ရင္းႏွီးတဲ့ မိတ္ေဆြေတြကို ဖတ္ေစခ်င္လို႕ စာေတြကို ဆက္ျဖန္႕ေပးလိုက္ေသးတယ္။ အယံုလြယ္သူ မဟုတ္ေပမယ့္ ဖ်တ္ခနဲ ဖတ္လိုက္တဲ့အခ်ိန္မွာ ျဖစ္ႏုိင္ မျဖစ္ႏုိင္ဆိုတာ ေသခ်ာ မစဥ္းစား မဆင္ျခင္မိလိုက္ဘူး။ ေနာက္တေန႕မွာ ဖုိရမ္ဖတ္ျဖစ္ေတာ့ ကယ္လ္ဗင္က အဲဒီအေၾကာင္းကို ေသေသခ်ာခ်ာ ရွင္းျပထားတာ ဖတ္လုိက္ရတယ္။ သူ ရွင္းျပလိုက္ေတာ့လည္း ေၾသာ္... ဒါလည္း ဟုတ္တာပဲ... ေပါ့။ ငါလည္း ခ်ီးဘရိန္းပါလား ဆုိတာ သိလုိက္ရတယ္။

ျပင္းျပင္းထန္ထန္ ေရးထားတဲ့ ဂရုဏာေဒါသေတြ ပါေနေပမယ့္ စာေရးသူရဲ႕ အရိုးခံေစတနာကို နားလည္မိတဲ့ ကၽြန္ေတာ့္အတြက္... အဆင္ေျပပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကယ္လ္ဗင္ ေရးထားတာေလးကို ကၽြန္ေတာ့္ဘေလာ့မွာ ထပ္ဆင့္ ေဝမွ်လိုက္ပါရေစ...

~~~
ျမန္မာျပည္က တခ်ဳိ႕သတင္းေတြက ရီရတယ္။ ၾကက္ဥ အတုတုန္းကလည္း အမေလး သတင္းကျဖင့္ အိုေဆြးလို႕ ျမဳပ္ေတာင္ေနျပီ သူက ၀ူး၀ါးနဲ႕။ ေနာက္ဆံုးေတာ့ တရုတ္ျပည္က ဓါတုေဗဒသမားတေယာက္က ေရးတယ္ .. သူေျပာတဲ့ ဓါတုပစၥည္းေတြ ေပါင္းျပီး လုပ္ျပီဆိုပါစို႕ .. တဲ့။ ဘယ္ဒင္းက ဘယ္ေလာက္တန္တယ္ ဘာညာနဲ႕ ေစ်းတြက္လိုက္ေတာ့ ၾကက္ဥတလံုး ျပား၈၀ေလာက္ က်ေနတယ္။ အစစ္က အဲဒီတုန္းက ၃၅ျပားပဲ တန္တယ္။

ပလတ္စတစ္ဆန္တုန္းကလည္း ေတာ္ေတာ္ေလး ရွင္းယူလိုက္ရတယ္။ ဒါမ်ဳိးက်ေတာ့ ကြၽန္ေတာ့္အိမ္က သိသဗ်။ ဟဲ့ငါ့သား... ေကာ္ေစ့နဲ႕ဆန္ ေစ်းခ်င္းက မိုးနဲ႕ေျမလို ကြာေနတာ... ပလတ္စတစ္ဆန္သာ ဆန္ေစ်းနဲ႕ ေရာင္းလို႕ကေတာ့ အိမ္ေပါင္ျပီးေတာင္ ၀ယ္ပစ္လိုက္မယ္ဆိုပဲ။

အခု ပလတ္စတစ္ကို ေၾကာ္သတဲ့ .... အမယ္ သမုိင္းလမ္းဆံုးက အေၾကာ္ဆုိင္ေတာင္ ပါလိုက္ေသးတယ္။ ကြၽန္ေတာ္သိသေလာက္ သမုိင္းလမ္းဆံုးမွာ အေၾကာ္ဆိုင္ ၾကီးၾကီးမားမား မရွိဘူး။ သမိုင္းလမ္းဆံု နီးနီးနားနား ရွိတဲ့ဆုိင္ကလည္း ဂေလာက္ မၾကီးက်ယ္လွဘူး။ အဲဒီနားက ေရာင္းအေကာင္းဆံုးဆိုင္ ျပပါဆိုရင္ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္၊ ဒန္ေပါက္ဆိုင္နဲ႕ လမ္းဆံုအေရွ႕ဘက္ေဒါင့္ အေမွာင္ထဲမွာ ေရာင္းတဲ့ ထမင္းေၾကာ္ဆိုင္ပဲ ရွိတယ္။

သမုိင္းလမ္းဆံုးမွာ (နာမည္ၾကီး) အေၾကာ္ဆုိင္ တစ္ဆိုင္မွ မရွိဘူး။ ၉၇/၉၈ ေလာက္ကေန ၂၀၀၇ အထိ မရွိဘူး ေသခ်ာသဗ်ာ။ သတင္းမွာ ဓါတ္ပံုထည့္ထားတဲ့ အေၾကာ္ဆုိင္ကို ၾကည့္လိုက္ဦး... စုတ္ျပတ္သတ္ေနတဲ့ မွန္ပံုးေလးတပံုးနဲ႕။

လြန္ခဲ့တဲ့ ၂ႏွစ္က ကလမန္တီးက ငွက္ေပ်ာသီးေၾကာ္ဆိုင္မွာ အဲလုိ လုပ္ပါတယ္ဆိုျပီး ေကာလဟာလျဖစ္လို႕ သတင္းစာထဲေတာင္ ပါလိုက္ေသးတယ္။ ျပီးမွ သတင္းက ေရေရရာရာ မဟုတ္ဘဲ ေရာခ်မွန္းသိေတာ့ ရပ္သြားတာ။

ကြၽန္ေတာ္ေျပာခ်င္တာက ... အဲဒီ သတင္းသမား မဟုတ္တဲ့ ေရာေတာေပါေတာ ဂ်ာနယ္သမားေတြေရးတဲ့ သတင္းကို ကိုယ့္အသိဥာဏ္ေလးနဲ႕တင္ စဥ္းစားၾကည့္ပါဗ်ာ။ ဆီတပုလင္းေလာက္ ဗူးသီးတစိတ္ေလာက္ အဆံုးခံျပီး ေၾကာ္ၾကည့္ၾကစမ္းပါ။ ဒီလိုသတင္းမ်ဳိးေရးတဲ့ ဂ်ာနယ္နဲ႕ ဂ်ာနယ္လစ္ အတုအေယာင္ကို စာေပအစည္းအရံုးက အေရးယူသင့္တယ္။

ပလတ္စတစ္ကို မီးမေလာင္ဘဲ အရည္ေပ်ာ္က်သြားေအာင္ ဆီထဲမွာ ထည့္ျပီး အပူေပးလုိ႕ ရပါတယ္။ အရင္ဆံုး တြန္႕လိမ္ရံွဳ႕တြသြားမယ္ ျပီးရင္ အရည္ေပ်ာ္ျပီး ဆီနဲ႕ ေရာသလိုလိုျဖစ္သြားမယ္။ အပူခ်ိန္ အဲဒီထက္ ပိုျမင့္လာရင္ မီးထေလာင္ျပီး အေငြ႕ပ်ံသြားမယ္။ ဆီကေတာ့ ေသခ်ာတယ္ ပလတ္စတစ္ PVC ပိုက္ မီးေလာင္ရင္ ထြက္တဲ့ အနံ႕ထြက္လာမွာ ေသခ်ာတယ္။ ခက္တာက ေရးတဲ့သူက ဒီထက္ပိုျပီး ေရွ႕ဆက္ မစဥ္းစားေတာ့ဘဲ ဇြတ္အတင္း ေကာက္ခ်က္ခ်ေတာ့တာပဲ။

ပလတ္စတစ္အရည္ဟာ အဲဒီဆီထဲက ထုတ္လုိက္တာနဲ႕ ခ်က္ခ်င္းျပန္ခဲသြားမယ္။ ျပီးေတာ့ အဲဒီပလတ္စတစ္ အခဲအစေလးေတြ အတံုးေလးေတြဟာ သဲမွဳန္ေလးေတြေလာက္ထိ ေသးငယ္ေနရင္ေတာင္ လူရဲ႕ ပါးစပ္က မသိစရာ အေၾကာင္းမရွိဘူး။ ထမင္းစားလို႕ သဲႏွစ္မွဳန္ေလာက္ပါရင္ေတာင္ သိေသးတာ ပလတ္စတစ္ အစအနေတြနဲ႕ ေရာကပ္ေနတဲ့ အစားအေသာက္ကို မသိဘဲ စားမိဖို႕ဆိုတာ ဘယ္လိုစဥ္းစား စဥ္းစား မျဖစ္ႏုိင္ဘူး။ ေနာက္တခုက PVC အနံ႕။ ေကာ္ေစ့နံ႕ဟာ သိပ္ျပင္းပါတယ္။ ဒီအနံ႕ေလာက္ ျပင္းတာၾကီး ပါေနတဲ့ အစားအေသာက္ကို ဘယ္သူက စားႏိုင္မွာလဲ။

အနံ႕နဲ႕အရသာအျပင္ အစားအေသာက္ထဲ Non-Food Particle ေတြ ပါေနတာ မသိဘဲ စားမိႏိုင္ေလာက္တယ္ ထင္တဲ့သူေတြဟာ တကယ္ပဲ အစားအေသာက္ မခ်က္ျပဳတ္ မေၾကာ္ေလွာ္ဖူးတာလား Reasonable မဟုတ္တဲ့ အခ်က္အလက္ေတြ ဒီေလာက္ အမ်ားၾကီး ပါေနရဲ႕သားနဲ႕ .. ျဖစ္ေနရင္ ဘယ္လို လုပ္မလဲ .. ဟုတ္ေနရင္ ဘယ္လိုလုပ္မလဲ ဆိုတဲ့... ကိုယ့္ကိုယ္ကို မယံုၾကည္စိတ္၊ အားမကိုးရဲတဲ့စိတ္ေၾကာင့္ ဒီလို Hoax ေတြ ျမန္မာျပည္မွာ သိပ္ေအာင္ျမင္ေနတယ္လို႕ ထင္ပါတယ္။

ျမန္မာျပည္မွာ အေနမ်ားခဲ့သူဆိုေတာ့ ျမန္မာေတြအေၾကာင္းပဲ သိတာေပါ့ေနာ္။ ျမန္မာေတြက ဟုတ္ေသာ္ရွိ မဟုတ္ေသာ္ရွိ... ဒါေလးလုပ္လိုက္လို႕ ဒါေလး ေျပာလိုက္လို႕ ဒါေလး ယံုၾကည္လိုက္လို႕ ကိုယ့္အက်ဳိး မယုတ္ဘူး။ ေတာ္ၾကာ မလုပ္ဘဲေနျပီး ကိုယ့္အက်ဳိး စီးပြား ထိခုိက္ေနရင္ ဘယ္လိုလုပ္မလဲ ဆိုတဲ့ လူစားက မ်ားပါတယ္။ ေဗဒင္ေမးတယ္... မယံုရင္ ယၾတာမေခ်နဲ႕။ ယံုရင္ ယၾတာကို အပီအျပင္လုပ္။ ဒီလိုလည္း မဟုတ္ဘူး။ ယံုေတာ့ မယံုဘူး။ ဒါေပမယ့္ စိတ္ခ်ရေအာင္ ယၾတာေတာ့ လုပ္ထားလိုက္မယ္ဆိုတဲ့ စိတ္ဓါတ္မ်ဳိး။

ေကာလဟာလ တခုခုလႊင့္လိုက္ျပီေဟ့ဆိုရင္ လူေတြက မျဖစ္ႏုိင္မွန္းသိလည္း... ျဖစ္ခဲ့ရင္ ငါတာ၀န္ ယူေနရလိမ့္မယ္ ဆိုျပီး မေျပာဘဲ ေအာင့္ထားၾကတယ္။ ဒီလို မေျပာတဲ့သူေတြ မ်ားလာေလေလ အမွန္တရား ေပ်ာက္ကြယ္ေလေလ။ ေကာလဟာလေတြ ေအာင္ျမင္လာေလေလ။ ပညာတတ္ေတြ ဆင္ျခင္ႏုိင္သူေတြ အေၾကာင္းအရာကို သိတဲ့သူေတြကမွ ဒါမဟုတ္ဘူး ဒါမမွန္ဘူး ဒါမွားေနတယ္ လို႕ ... မေျပာဘဲေနၾကရင္ ဆရာ၀န္ၾကီးကေတာင္ ဒါမဟုတ္ဘူးလို႕ မေျပာဘူး၊ ဟိုပညာတတ္ၾကီးေတာင္ ဒါမွားတယ္ မေျပာရင္ ဟုတ္ေနလို႕ ျဖစ္ရမယ္ဆိုတဲ့ ေကာက္ခ်က္က တန္းခ်ၾကတာ။ ျမန္မာလူမ်ဳိးဆိုတာ ဘာေျပာေျပာ အမ်ားစုကေတာ့ ယံုၾကတာပဲ ဆိုတဲ့ ခ်ီးဘရိန္းအဆင့္ ေရာက္မွန္းမသိ ေရာက္ေနျပီ။

ဥဳံမဏိ ပဒၵေမဟံု ဆိုတဲ့ မဟာယန ဂါထာကို အိမ္ထဲမွာ ကပ္ထားတဲ့ ေထရ၀ါဒေတြ။ ဤအိမ္/ကား/ဆုိင္ သည္ ဘုရားေမတၱာရိပ္ေအာက္မွာ ရွိလို႕ ေရာက္လာသူအားလံုး ေအးခ်မ္းသာယာၾကပါေစဆိုတဲ့ .. အစိုးရနာမည္ကို ေရာေကာေသာေကာ Marketing လုပ္ထားတဲ့ စာရြက္ေတြ။ စင္ကာပူက ျမန္မာေတြကို ဗီဇာမေပးေတာ့ဘူး ေလယာဥ္တစင္းလံုး Reject လုပ္လိုက္တာတဲ့ ဆိုတာယံုတဲ့သူေတြ... တလႏွစ္ခါေလာက္ စင္ကာပူႏိုင္ငံေရာက္ ျမန္မာေတြ ဘယ္လို အတိဒုကၡေရာက္ေနျပီ၊ ဘယ္လို အႏွိမ္ခံေနရျပီဆုိတာ ေပၚလစီနဲ႕ မထည့္မေနရ ေဆာင္းပါးထည့္ရတဲ့ ဂ်ာနယ္ေတြ... ကေလးအသားခါးသည္ ေခြးအသားခ်ဳိသည္... ဆိုတဲ့ စာေတြ အိမ္ေပါင္းမ်ားစြာမွာ ျမင္ရတဲ့ေနာက္.... ေကာလဟာလ မွန္သမွ် ၀ိုင္း၀န္း အေျဖရွာ အမွန္တရား ရွာေဖြျပီး ကိုယ္ပိုင္ ဘေလာ့ဂ္ျဖစ္ျဖစ္ Reply mail ျဖစ္ျဖစ္ website ျဖစ္ျဖစ္ ျပန္လည္ မွ်ေဝ ေစခ်င္ပါတယ္ခင္ဗ်ာ။

27 comments:

Rita said...

အင္း စမ္းသပ္ ေၾကာ္ၾကည့္ရမလုိ ျဖစ္ေနၿပီ။ အေၾကာ္ေတြ ႂကြပ္သလား မႂကြပ္သလားေတာ့ တခါမွ စူးစူးစမ္းစမ္း မစားျဖစ္ေတာ့ မမွတ္မိေတာ့ဘူး။ ဒါျဖင့္ အေၾကာ္ေတြ အၾကာႀကီးႂကြပ္ေနတယ္ဆို ဘာေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္မလဲ။

Younggun said...

သိသြားၿပီဆုိေတာ့ မွ်ေဝလိုက္ပါ့မယ္ဗ်ာ။ ဒီလိုလည္း တတ္သိနားလည္သူေတြက ျပန္ရွင္းျပမွပဲ။ ႏုိ႔မို႔ဆုိ အေၾကာ္သည္ေတြ ေနရင္းထုိင္ရင္း အမႈပတ္ကုန္မယ္.။

MieMie said...

အေၾကာ္ၾကိဳက္တတ္သူမို႔ အိမ္မွာ မၾကာခဏ ေၾကာ္စားျဖစ္တယ္ .. ၾကြပ္ရြေအာင္လို႔ ( သူမ်ားေျပာတာ ) baking soda မွဳန္႔ေတာ႔ နည္းနည္းေလး ထည္႔ တယ္ မုန္႔ႏွစ္ထဲကို ေပါ႔ ... ရယ္ဒီမိတ္ အေၾကာ္မွဳန္႔ ေတြ မၾကိဳက္လို႔ ကိုယ္တိုင္ဘဲ ဆန္မွဳန္႔ နဲ႔ ေကာက္ညွင္း မွဳန္႔ ကို ႏွစ္ဆ တစ္ဆ ေရာျပီး ႔ ေၾကာ္စားတယ္ ... အဲ သတင္း ေတြ ဖတ္ရေတာ႔ အပူ နဲ႔ ပလပ္စတစ္ နဲ႔ ဘယ္လိုျဖစ္ႏိုင္လဲ လို႔ေတာ႔ စဥ္းစားမိေသးတယ္ ဗ် ... ေကာင္းတယ္ ေမာင္ဇူလိုင္ ေရ ..ဗမာျပည္က တခ်ိဳ႔သတင္းေတြက လည္း ကိုယ္တိုင္ ေတြးေတာ ဆင္ျခင္ႏိုင္မွ ... အခုလို ထုတ္ေဖာ္တာလည္း ေကာင္းပ !

ျမတ္ႏိုး said...

ၾကြပ္ရြေနေအာင္လို႔ က ေကာက္ညွင္းမႈန္႔ထဲ့ပီး
ၾကာၾကာ ၾကြပ္ေနဖို႔ ေဆာ္ဒါနဲနဲထည့္ပါတယ္။

ေက်းဇူး ဂ်ူလိွဳင္ေရ... အစထဲကမျဖစ္ႏိုင္ဘူးထင္သား။

ရႊန္းမီ said...

မႂကြပ္တဲ့အေၾကာ္ေတြကို လူမဝယ္မွာစိုးလို႕ ေလွ်ာက္ေရးလိုက္ပံုရတယ္ .. ဟတ္ဟတ္ :D

Zar said...

@ ရႊန္းမီ : ၿဖစ္နုိင္တယ္..
@ ကိုဇူလိုင္ : အိမ္မွာေတာင္ စမ္းၾကည့္မလုိ႔ ေၿပာေနေသးတယ္။ ေၿပာေနတဲ့ အစ္မက မလုုပ္ပါနဲ႔ မီးေလာင္မယ္ ဘာညာနဲ႔ ေရာခ်သြားလို႔ ဆက္မေၿပာေတာ့ဘူး။ လုပ္ေတာ့ ၾကည့္ဦးမယ္။ ဘယ္လို ၿဖစ္မလဲဆိုတာ... ဆီတစ္ပုလင္းကို ၇ က်ပ္ေက်ာ္ေက်ာ္ ဆုိေတာ့ ၿဖဳန္းနိုင္ေလာက္ပါရဲ႕။

ေဆာင္း said...

က်မလည္း ကိုဂ်ဴလုိင္စာ ေနာက္က်မွ ေတြ ့လုိ ့ ပို ့စ္ ကို ျပန္ျပင္ လုိက္တယ္။ အားရင္ စမ္းေၾကာ္ျကည့္ရမွာဘဲ

ကလူသစ္ said...

အခ်က္အျပဳတ္ေရးေနတဲ႔သူေတြ စမ္းေၾကာ္ၾကည္႔သင္႔တယ္။ ငါေတြ႔ ေျပာရေတာ႔ ဖတ္ရတဲ႔သူလဲ အက်ိဳးရွိတယ္။ ရမ္းသမ္းယံုၾကည္တဲ႔ကိစၥကေတာ႔ စိတ္ပ်က္ဖို႔ေကာင္းတဲ႔ အဆင္႔ေရာက္ေနျပီဗ်။

:P said...

FB မွာ အရင္ရွဲလိုက္မယ္...။ ဒီပိုိ႕စ္ကို ကူးျပီး အီးေမးလ္ပို႔ထားတဲ့ လူေတြဆီျပန္ပို႔ေပးဦးမွပါ....။

3D Crazy said...

ျမန္မာေတြ အယံုလြယ္လိုက္ပံုမ်ား ...
Kung Fu Hustle ထဲက ေနာက္ဆံုးခန္းမွာပါတဲ့ ဘုရား ရုပ္တုကုိ တိမ္ပံုစံ effect လုပ္ထားတဲ့ ပံုကုိ ဂဂၤါတစ္ဘက္ကမ္းမွာေပၚတဲ့ ပံုဆုိျပီးေရာင္းလိုက္တာ ၀ါက္၀ါက္ကဲြ အားေပးၾကပါေရာ့လား...
ဘာတဲ့ ဓါတ္ပံုရိုက္တဲ့လူက မူစလင္ ဆုိတာက ပါေသး...
စိတ္ေလတယ္...

SHWE ZIN U said...

အင္းျဖစ္ႏိုင္တာေတြ တင္ျပေပးတဲ႔ အတြက္ ေက်းဇူးပါဗ်ာ

ခင္မင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး

Ko Paw said...

“မစင္”နဲ႔ ရီတာ ဆုိေတာ့ နည္းနည္း မ်က္ခုံးပင့္သြားတယ္။ “မစင္” ဆုိတာကုိ ႐ုတ္တရက္ အေငြ႕တေထာင္းေထာင္းနဲ႔ အပုံႀကီးကုိ ျမင္လုိက္မိလုိ႔။ ေနာက္ေတာ့မွာ ေၾသာ္ SDL ကုိ ေျပာတာေနမွာပါေလလုိ႔ ျဖည့္စြက္ေတြးယူုလုိက္ပါတယ္။

ေဝေလး said...

ေမးလ္ေတြျပန္ပုိ႕ျပီး ျပန္ share လုိက္မယ္။ အရင္တုန္းကၾကားဖူးတာ အေၾကာ္ေတြမဟုတ္ဘူး။ လက္ဖက္ထဲက အေၾကာ္စံုကုိ ၾကာၾကာၾကြပ္ရြေအာင္ အဲလုိလုပ္တယ္ ၾကားဖူးတာပဲ။ ခုမွ အေၾကာ္ေတြကုိလည္း အဲလုိလုပ္တယ္ ၾကားတာ။ တစ္ကယ္မွတ္တာ..။ ေရသန္႕ဘူးလဲ တစ္ခါမွ ဆီပူထဲမထည္႕ဖူးေတာ့ ျဖစ္နုိင္လား မျဖစ္ႏုိင္လား မသိဘူးရယ္... စာေရးသူအေျပာ ေျပာရရင္ေတာ့ ခ်ီးဘရိန္းေပါ့ေလ.. :)

khin oo may said...

ေႀကာ္ေတာ႕ေႀကာ္ႀကည္႕ခ်င္သား ေႀကာက္လို႕.

khin oo may said...

ဒါေပမဲ႕ ေရဘူး ေကာ္ပလက္စတစ္ ေရဘူး. ထဲကုိ ေရေနြးထည္႕ၿပီးေသာက္ဘူးတယ္ ဘူးက အ႔ပူရွိန္ေႀကာင္႕ပိန္လိန္သြားတယ္။ ကိုယ္ကေတာ႕ဆက္ေသာက္တာဘဲ.။ ဘာအနံအရသာမွ မရဘူး. ဒါေပမဲ႕ၿမင္သြားတဲ႕သူက အဲသလုိမေသာက္ရဘူးဆုိလုိ႕ ေတာ႕ ဆက္မေသာက္ေတာ႕ဘူး။

Taungoo said...

ဆီပူအိုးနဲ႔ ေၾကာ္တာကို steel မဟုတ္ဘဲ plastic ဇြန္း နဲ႔ တစ္ခါ သံုးမိဖူးတယ္။ ဆီပူ အဓိက ထိတဲ့ ေနရာမွာ plastic သားက ေဖာင္းၾကြတက္လာျပီး ဖု ျဖစ္သြားတယ္။ အဲလို ဘယ္အခ်ိန္မွာ ျဖစ္သြားတာလဲေတာ့ သတိမထားလိုက္မိဘူး။ ေၾကာ္ထားတာေတြ စားေတာ့လဲ ဘယ္လိုမွ သတိမထားမိလိုက္ဘူး။
ဆီပူနဲ႔ plastic ၾကံဳဖူးတာေလး တစ္ခုပါ။

Jackel said...

We need other independent sources to confirm the news. At this point, no hasty conclusion can be made. It cannot be completely ruled out as baseless because PVC and PET are different compounds. As Ko July pointed out, burnt PVC is intolerably smelly, while PET is not so on the other hand.
http://www.greenerpackage.com/discuss/renewable_resources/pvc_vs_pet

Anyway, let's hope for the best that our fellow citizens are not such stupid to have used plastic in their fried.

အန္တီခ်မ္း said...

@ ရီတာ

အေၾကာ္ၾကြပ္တာ ဝက္ဆီေၾကာင့္ပါ
အီၾကာေကြးသည္ေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ဝက္ဆီထည့္ေၾကာ္ၾကပါတယ္

Rita said...

မွန္တာ ေျပာရရင္ ဘယ္ဟာကို လက္ခံရမယ္ ဆိုတာ မသိဘူး။

ၾကက္ဥကိစၥတုန္းကနဲ႔ မတူဘူး ဆုိရမယ္။ ၾကက္ဥက မူရင္းကိုက စရိတ္နည္းတဲ့ပစၥည္း လို႔ ေတြး႐ံုနဲ႔တင္ လံုေလာက္တယ္။

အေၾကာ္ကိစၥက် အဲလိုလုပ္ရင္ အဲလို ျဖစ္ မျဖစ္ ဘယ္သူ႕မွာမွ သိႏိုင္တဲ့ အခ်က္အလက္ အသင့္မ႐ွိဘူး။ (အနံ႔ နံ မနံ၊ ေၾကာ္ၿပီးရင္ တသားတည္း ျဖစ္ မျဖစ္)

fb မွာ ဖတ္ရတာ တခုက်ေတာ့ တစ္ေယာက္က မေလး႐ွားတစ္ေယာက္ကို ဒီအေၾကာင္း သြားေျပာမိပါသတဲ့။ အဲဒီမေလး႐ွားက အဲဒါ ငါတုိ႔ဆီက နည္းပညာ အေဟာင္းႀကီး၊ ငါတုိ႔ဆီမွာ အဲလို လုပ္လာတာ ၾကာလွၿပီလုိ႔ ေျပာပါသတဲ့။ သြား စ ေျပာတဲ့ လူက ငါတုိ႔ဗမာေတြမွာ ဒီနည္းေတာင္ မေလး႐ွားက သြင္းရ႐ွာတယ္ ျဖစ္ေနျပန္တယ္။

ဒါေပမဲ့ အေၾကာ္ကိစၥ ပို႔ထားတဲ့ လူေတြဆီကို ဒီ ေမးလ္ကိုလည္း ထပ္ ပို႔ထားတယ္။

Humanright-Myanmar.com said...

july-dream အထင္နဲ႔ ေရးသားခ်က္ကို ဖတ္ရပါတယ္ က်ေနာ္လည္း july-dream ရဲ႕စာဖတ္ေနတုန္းမွာ july-dream ေရးသလို ခ်ီးဘရိန္းျဖစ္လိုက္ပါေသးတယ္

HRM မေၾကနပ္လို႔ ဆီပူကို စမ္းၿပီး Plastic တခုထည့္တယ္
Plastic က အပူနဲ႔ ေတြ႕ေတာ့ တြန္႔လိမ္လာတယ္ ေနာက္ဆံုးေသးေသးေလးပဲ က်န္တဲ့အခ်ိန္မွာ အာလူးကို ေၾကာ္ၾကည့္တယ္ဗ်

ပံုမွန္ အာလူးေၾကာ္အတိုင္းပဲ ျဖစ္ေနတယ္ မေၾကနပ္လို႔ စားပါၾကည့္တယ္ း) ခ်ီးဘရိန္း ဆိုေတာ့ေလ က်ေနာ္ တစ္ကိုက္စားလိုက္မိတာ ေရာဂါေတာ့ ရမွာ ေသခ်ာတယ္ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ အေျဖတစ္ခု က်ေနာ္လိုခ်င္တယ္ေလ
စားလိုက္ေတာ့
အရသာကမရွိဖူး က်ေနာ္ အရသာမထည့္ျဖစ္လိုက္တာ ေၾကာင့္ျဖစ္မယ္ ပံုမွန္အေၾကာ္လိုပါပဲ ...
တကယ္အႏၱာရာယ္မ်ားတယ္ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ နီးစပ္ရာ သတိ္ထားေစာင့္ၾကည့္ၿပီး ဝိုင္ဝန္းတားျမစ္ၾကတာေပါ့ဗ်ာ

လြတ္လပ္စြာေဝဖန္ေရးသားခြင့္ရွိပါတယ္ ဒါေပမယ့္ စာဖတ္သူကို မေဝဝါးပါေစခ်င္ဖူး

ခင္မင္ေလးစားစြာျဖင့္
http://www.humanright-myanmar.com/
ဝင္ေရာက္ေဆြးေႏြးႏိုင္ပါတယ္။

JulyDream said...

ကၽြန္ေတာ့္အေနနဲ႕ကေတာ့ လက္ေတြ႕စမ္းသပ္မွဳေတြကို အားေပးပါတယ္။ ရလဒ္ေတြကိုလည္း ျပန္လည္ ေဝမွ်ေပးပါလို႕ ေတာင္းဆိုခ်င္ပါတယ္ ခင္ဗ်ာ။

Humanright-Myanmar.com said...

ရလဒ္ေတြက အေၾကာ္က ပံုမွန္ ဆီနဲ႔ ေၾကာ္တာနဲ႔ အတူတူပါပဲ
အေရာင္ မေျပာင္းဖူး
Plastic အနံမရဖူး (အေၾကာ္မွာ)
ျမင္႐ံုနဲ႔ မသိႏိုင္သလို စားၾကည့္လည္း မသိႏိုင္ပါဖူး

Plastic ကို အေၾကာ္ေၾကာ္တဲ့ ဆီထဲ ထည့္တယ္ဆိုတာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္းအျပည့္ ရွိပါတယ္။

July Dream ရဲ႕ စာဖတ္ၿပီး ခ်က္ျခင္းထလုပ္တာ အခု ေနာက္တခါ ျပန္လာေရးတာနဲ႔ဆို ၃ နာရီေလာက္ရွိၿပီ
စေၾကာ္တုန္းကအတိုင္းပဲ ခ်ိဳးၾကည့္ေတာ့ ၾကြပ္တုန္းပဲ

ဒီတခါေတာ့ ထပ္မစားေတာ့ဖူးဗ်ာ း)

လက္က်န္ဆီက ေအးသြားေတာ့ အိုးမွာ
က်ေနာ္ၾကည့္တယ္
Plastic က ေသးေလးပဲ ရွိေတာ့တယ္
မီးေလာင္ထားတဲ့ Plastic လိုပဲ
ျမန္မာလိုဆို ေကာ္အမာလို႔ ေခၚမယ္ ထင္တယ္
အဲ့ဒီ့ေကာ္အမာေလးက်န္ခဲ့တယ္။

ေနာက္တစ္ခုက ဆီထဲထည့္ေၾကာ္တာ ေကာ္အမာဆို မရေလာက္ဖူး ေကာ္အေပ်ာ့ ျဖစ္မွ ရမယ္

ေအးေနတဲ့ ဆီကလည္း ပံုမွန္ ေၾကာ္ထားတဲ့ဆီလိုပါပဲ

ျပန္သံုးလို႔ ရေသးတယ္

အိမ္ကလူေတြက ေၾကာင္ေတာင္ေတာင္နဲ႔ အႏၱာရာယ္မ်ားတယ္ လို႔ ေျပာေပမယ့္ က်ေနာ္ လုပ္ၾကည့္ခဲ့တယ္

ပထမပိုင္း က်ေနာ္ Plastic ကို ေပ်ာ္ခ်င္ေဇာနဲ႔ မီးမ်ားမ်ားဖြင့္ထားလိုက္မိတာ
အိုးကေတာ့ ေတာ္ေတာ္ တိုက္လိုက္မွ ျပန္ျဖဴလာတယ္ အုိးတိုက္တုန္းက က်ေနာ္ ေပ်ာ္ေနတယ္ အေတြ႕အႀကံဳတစ္ခုရလို႔


ခင္မင္ေလးစားစြာျဖင့္
http://www.humanright-myanmar.com/
ဝင္ေရာက္ေဆြးေႏြးႏိုင္ပါတယ္။

Kalvin said...

yes frying plastic into fritters is bad .. extremely bad.
But read the original article .. and I made my assumption to that article
( which follow the original hoax of gorang pisang )

Fact 1 : BIG Fried Fritter Shop in Thamine Junction ...
Fact 2 : Look at the photo .. shop with 1 glass box ( That kinda shop even have this quality fritter ? )
Fact 3 : I'm not saying you can't do this .. you can do this .. just plastic and food doesn't mix
Fact 4 : If potato fried is successful .. please request them to try Normal Burmese Fritter
( e.g : Buuthee, Bayar Kyaw, Kyat thun kyaw .. try without plastic and with plastic )

If those fritter shops use plastic just to get a couple of hrs crispiness ... then we all should see fritters from those roadside shops are crispy.
( most of the shops are selling soft / near-soft fritters .. )

I am asking the authenticity of the news .. if the news is authentic ..
1. They must show the photo of the so-called BIG shop they claimed.
2. That shop must be reported to Ministry of Health and Police.
3. Where is the follow-up ?
4. If anyone tried this and say .. can do this while frying potato .. that person should try in the same way without plastic. ( I don't think anyone need plastic to get the same result )
5. For the crispyness, there are a lot of mixing different ratio of rice/wheat powder than mixing plastic .. I don't see a reason behind here.

Kal

Humanright-Myanmar.com said...

Kalvin !
you should try yourself !
you don't know thorughly, i think so !

and also you shouldn't write if you don't konw precisely, bez; pity for reader.

Kalvin said...

Ko July ဘေလာ့မွာ တင္ဖို႕ေရးထားတာမဟုတ္ဘဲ သူငယ္ခ်င္းေတြ ဖတ္ဖို႕သာ ေရးထားတာမို႕ .. ကြၽန္ေတာ့္ မူလအေရးအသား ရိုင္းေကာင္း ရိုင္းေနပါလိမ့္မယ္။ ဒါေပမယ့္ ကြၽန္ေတာ့္ ေစတနာက .. သတင္းဆိုရင္ အခ်က္အလက္ ဆယ္ခုပါရင္ ဆယ္ခုမွန္ရမယ္ဗ်။ ၁နဲ႕ ၂နဲ႕ မျဖစ္ႏုိင္ေပမယ့္ ၃နဲ႕ ၄က ျဖစ္ေနခဲ့ရင္ ဘယ္လိုလုပ္မလဲ .. မွားတယ္ေျပာလို႕ မျဖစ္ဘူး .. ဟုတ္ခ်င္ဟုတ္ေနမွာ ဆိုတဲ့ အယူအဆက ငါစေကာတပ္ၾကီး ေရာက္လာျပီဆိုတာနဲ႕ သိပ္မျခားသလိုပါပဲ။

I worked for a restaurant for about one year as a kitchen crew. Working hours is 12 hours long and serving more than 2000 people per day. I don't think anyone need plastic to make their fritter crispy.

There are basic recipe for crispy fritters which is very common ( known to every chef or housewives who know how to cook )

Maybe you are an expert in some place but FYI there are a lot of powders you can use/mix to make the fritter crispy. e.g : Rice Flour and Baking Soda ...

How many of Myanmar fritters need to be crispy ? Not ဘယာေၾကာ္၊ Not တိုဟူးေၾကာ္၊ Not ၾကက္သြန္ေၾကာ္ .. then which one need to be crispy ?

ပလတ္စတစ္ဆိုတာ ဒီေလာက္ လူသံုးမမ်ားခင္ ေရသန္႕ဗူးဆိုတာ မေပၚခင္ကတည္းက လူေတြဟာ ကြၽတ္ရြေနေအာင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ အေၾကာ္ေတြ လုပ္ခဲ့ စားခဲ့ၾကပါတယ္။ လက္ဖက္အေၾကာ္စံု၊ ေမျမိဳ႕ ပဲစိမ္းေၾကာ္၊ မုန္႕ဟင္းခါးထဲ ထည့္စားေနၾကတဲ့ ပဲေၾကာ္ တို႕ဟာ အထူးကြၽတ္ရြေနေအာင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ အေၾကာ္ေတြပါပဲ။

အေၾကာ္ေတြကို ကြၽတ္ရြေအာင္ ေၾကာ္ဖို႕ ပလတ္စတစ္မလိုပါဘူး။ တကယ္ထည့္သံုးတာေတြ သိခ်င္ရင္ တကယ့္ အေၾကာ္ဖိုေတြကို သြားေလ့လာသင့္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴဥကို မႊာထားျပီး ကြၽတ္မြေနေအာင္ ေၾကာ္ထားတာ ျမင္ဖူးပါသလား။ ကိုယ္တုိင္ အိမ္မွာ စမ္းေၾကာ္ၾကည့္ပါ အဲသလိုျဖစ္ေအာင္ လုပ္လို႕ ရသလားလို႕ ... ။ အာလူးကို ဘယ္ညာမျပတ္ေစဘဲ မႊျပီး ( အာလူးပိုးတီလို႕ေခၚပါတယ္။ ) အရွည္လိုက္ ကြၽတ္ရြေနေအာင္ ေၾကာ္လို႕ ရတယ္ ... ေလလံုေအာင္သာ ပိတ္ထား တစ္ပါတ္ေလာက္ကေတာ့ မေပ်ာ့သြားဘူး။ ကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ၾကည့္ပါ ျဖစ္သလားလို႕။

ေလးငါး ဆယ္ခေၾကာ္တာနဲ႕ အခုေပါင္း ေလးငါးေျခာက္ရာ တစ္ေထာင္ေလာက္ ေၾကာ္တာလည္း နည္းမတူပါဘူး။ အေၾကာ္ေတြ ကြၽတ္ရြေအာင္ Baking Soda လိုအပ္တာထက္ ပိုထည့္ထားတာ .. ပဲကြၽတ္ေၾကာ္တို႕ အာလူးပိုးတီတို႕ ဆိုရင္ မေၾကာ္ခင္ ေက်ာက္ခ်ဥ္စိမ္တယ္လို႕သိရပါတယ္။

ကြၽန္ေတာ္က အေၾကာ္ေၾကာ္နည္းေတြကို ေျပာေနတာမဟုတ္ပါဘူး။ ေျပာလည္း မေျပာခ်င္ပါဘူး။

သတင္းအေၾကာင္းေျပာတာပါ။ အေျခအျမစ္မရွိတဲ့ သက္ေသမျပဘဲ Hearsay ေတြနဲ႕ ေျပာထားတဲ့ သတင္း၊ ၂၀၀၇/၂၀၀၈ ေလာက္က မေလးရွား အထူးသျဖင့္ Johor မွာလုပ္တာ မ်က္စိနဲ႕ျမင္ပါတယ္ဆိုျပီး စင္ကာပူက ဘေလာ့ဂ္တခ်ဳိ႕နဲ႕ အစိုးရ၀ါဒျဖန္႕သတင္းစာေတြမွာ ပါလာပါတယ္။ အခုလိုပဲ ေတာေျပာေတာင္ေျပာနဲ႕ သတင္းကေနာက္ေတာ့ ျမဳပ္သြားပါတယ္။ ၾကာပါျပီ။ အခု ျမန္မာေတြက ဒီ Flow ကို ကူးခ်တာ သိပ္သိသာလြန္းပါတယ္။

လူ႕အဖြဲ႕အစည္း ကြာျခားခ်က္က ... ျမန္မာေတြဟာ အစိုးရနဲ႕ အာဏာပိုင္အဖြဲ႕အစည္းကိုသာ မေျပာရဲရင္ရွိမယ္။ ပလတ္စတစ္ထည့္ေၾကာ္ေနတဲ့ အေၾကာ္သည္ကိုျမင္ရင္ ထမဆဲဘဲ ေနမယ့္လူ ရွိမယ္ မထင္ပါဘူး။ စလံုးေတြက ငေၾကာက္ေတြပါ။

မိႈေတြစြဲေနတဲ့ ငရုတ္သီးေျခာက္ေတြကို ဖြဲႏုေတြနဲ႕ ေရာျပီး ေဆးဆိုးကာ ေရာင္းေကာင္းေနတဲ့ ငရုတ္သီးမႈန္႕ စက္ရံုေတြ အေၾကာင္း ဘယ္သူေရးတာ ဖတ္ဖူးၾကပါသလဲ။ ( အဲဒီ အသိုင္းအ၀ိုင္းကလူေတြက လြဲလို႕ ဘယ္သူသိပါသလဲ။ ) ဒါ တကယ္ျဖစ္ေနတာ ႏွစ္ေပါင္းႏွစ္ဆယ္ေလာက္ရွိျပီ ဘယ္သူမွ မေျပာသလို ဘယ္သူမွ အေရးမယူပါဘူး။

ပလတ္စတစ္အေၾကာ္စားမိမယ့္ လူအေရအတြက္က သိပ္နည္းလြန္းပါတယ္။ ငရုတ္သီးမႈန္႕ မစားမိမယ့္လူက ႏို႕စို႕ကေလးပဲရွိပါလိမ့္မယ္။ Accountable မျဖစ္တဲ့ လမ္းေဘးအေၾကာ္ဆိုင္ကို ေရးရဲတဲ့ သတင္းသမားဆိုသူေတြက က်ိက်ိတက္ခ်မ္းသာေနတဲ့ ငရုပ္သီးမႈန္႕စက္ရံုအနား သီရဲသလား .. ေမးခ်င္မိပါတယ္။

kal

စႏၵကူး said...

မေလးရွား က လူေတြကေတာ့ သူတို႔ႏိုင္ငံမွာ အဲလိုလုပ္တာ ၾကာေနပီလို႕ေျပာပါတယ္။
သူတို႔ေျပာျပတာက straw ကိုဆီပူထဲထည့္တာလို႕ ေျပာတယ္။ အသက္ၾကီးေနတဲ့အန္ကယ္ၾကီးက သူတို႔ႏိုင္ငံမွာအဲလိုလုပ္တာ ၾကာေနပါပီတဲ့...ဒါေၾကာင့္ အျပင္မွာ၀ယ္မစားဘူးေျပာပါတယ္
ျမန္မာျပည္သတင္းဟုတ္မဟုတ္ေတာ့မသိပါ..ဒါေပမယ့္ အျခားႏိုင္ငံမွာလုပ္ေနတဲ့ကိစၥတစ္ခုပါ။

အိမ္ said...

ဒါဘယ္သူ႕ အၿပစ္လဲ ... စဥ္းစားၾကည့္တယ္ ... လူေတြလဲ .... ပစၥည္းရွားပါးလာ၊ စီးပြားေရးတြင္းကလဲ နက္သထက္နက္လာ၊ အက်င့္စာရိတၱေတြကလဲ ပ်က္သထက္ပ်က္လာ၊ ငတ္သထက္ ငတ္လာ၊ ဒီလုိနဲ႔ ဥဏ္နီ၊ဥဏ္နက္၊ ဥဏ္ေရာင္စုံေတြ ထြက္လာ ..... အစုိးရကလဲ ကုိယ္နဲ႔ မဆိုင္တဲ့ အလုပ္လုိ အသာလက္ပုိက္ၾကည့္လာ ..... အင္း .....