၇။ လက္ဖက္ရည္ အခမ္းအနား
ပထမဦးဆံုး သတို႕သားအိမ္မွာ လက္ဖက္ရည္ပြဲကို က်င္းပေလ့ ရိွပါတယ္။ ၾကင္စဦးေမာင္ႏွံဟာ သတို႕သား မိသားစုထဲက အသက္အရြယ္ႀကီးသူ ၀ါႀကီးသူမ်ားကို လက္ဖက္ရည္နဲ႕ ဂါရ၀ျပဳ ဧည္႕ခံရပါတယ္။ လူႀကီးေတြက ဧည္႕ခံတဲ့ လက္ဖက္ရည္ကို ေသာက္ၿပီး ေမာင္ႏွံႏွစ္ေဖာ္ကို မိသားစု၀င္ အျဖစ္ အသိအမွတ္ ျပဳေပးၾကပါတယ္။ အဲဒီပြဲၿပီးရင္ ေနာက္တစ္ခါ သတို႕သမီးအိမ္မွာ လက္ဖက္ရည္ပြဲကို ျပဳလုပ္ရျပန္ပါတယ္။ ၾကင္စဦးေမာင္ႏွံဟာ သတို႕သမီး မိသားစုထဲက အသက္အရြယ္ႀကီးသူ ၀ါႀကီးသူမ်ားကို လက္ဖက္ရည္နဲ႕ ဂါရ၀ျပဳ ဧည္႕ခံရျပန္ပါတယ္။ အဲဒီပြဲမွာ သတို႕သားက သတို႕သမီးရဲ႕ ဖခင္ျဖစ္သူ ေယာကၡမႀကီးကုိ ၀က္ေကာင္လံုးကင္၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႕ သစ္သီး၀လံေတြနဲ႕ ဂါရ၀ျပဳရပါတယ္။ ေယာကၡမႀကီးက လက္ေဆာင္ တစ္၀က္ပဲ ယူထားၿပီး က်န္တဲ့တစ္၀က္ကို ၾကင္စဦးေမာင္ႏွံကို ျပန္ေပးေလ့ ရိွပါတယ္။ အဲဒီ လက္ေဆာင္ တစ္၀က္ကို ယူၿပီး သတို႕သားအိမ္ကို ျပန္ၾကရပါတယ္။
၈။ မဂၤလာ ဧည္႕ခံပြဲ
ထံုးစံအရ သတို႕သားမိဘေတြက မဂၤလာဧည္႕ခံပြဲကို အကုန္အက်ခံ က်င္းပေပးၾကပါတယ္။ မဂၤလာဧည္ခံ စားေသာက္ပြဲႀကီးမွာ ႏွစ္ဘက္မိဘေတြရဲ႕ ေဆြမ်ိဳးမိတ္ေဆြ အေပါင္းအသင္းေတြကို ဖိတ္ၿပီး ဧည္႕ခံပါတယ္။ ဧည္႕ခံပြဲလာတဲ့ ပရိသတ္ကေတာ့ အနီေရာင္ စာအိတ္ေလးေတြနဲ႕ အန္ေပါင္းေလးေတြ လုပ္ၿပီး ၾကင္စဦးေမာင္ႏွံကို လက္ဖြဲ႕အျဖစ္ ေပးေလ့ရိွပါတယ္။
၉။ ေမာင္ႏွံႏွစ္ေဖာ္ကို က်ီစယ္ျခင္း
မဂၤလာဧည္ခံပြဲ ၿပီးတဲ့အခါ သူငယ္ခ်င္း အရင္းေခါက္ေခါက္ေတြနဲ႕ ေဆြမ်ိဳးအခ်ိဳ႕က သတို႕သမီးအခန္းမွာ ၾကင္စဦး ဇနီးေမာင္ႏွံကို နည္းမ်ိဳးစံုနဲ႕ က်ီစယ္ေနာက္ေျပာင္ပါတယ္။ အဲဒါကလည္း မဂၤလာဦးညမွာ ေႏွာက္ယွက္မဲ့ ေျမေခြးနတ္ဆိုးနဲ႕ မေကာင္းဆိုး၀ါးအခ်ိဳ႕ကို သတို႕သမီးအခန္းထဲ ၀င္လာလို႕ မရေအာင္ ေမာင္းထုတ္တဲ့ သေဘာအေနနဲ႕ တစ္ညလံုးနီးပါး သူငယ္ခ်င္းေတြ အေဖာ္သဟဲျပဳ ေနာက္ေျပာင္ ေဆာ့ကစားခဲ့တဲ့ ပံုျပင္ကေလးကေန အစျပဳလာတဲ့ ဓေလ့ေလး တစ္ခုပါ။
၁၀။ မ်က္ႏွာဖံုးကို ဖယ္ရွားျခင္း
မဂၤလာပြဲၿပီးတဲ့အခါ သတိုးသမီး ေခါင္းေဆာင္းမွာ အုပ္ထားတဲ႔ အနီေရာင္ပိတ္စကို သတို႕သားက ဖယ္ေပးရပါတယ္။ ဧည္ခံပြဲၿပီးလို႕ သတို႕သားအိမ္ကုိ ေရာက္မွ အဲဒီပိတ္စကို ဖယ္ေပးရတာပါ။ တခ်ိဳ႕ေနရာမွာေတာ့ သတို႕သားက လက္နဲ႕ ေခါင္းအုပ္ပိတ္စကို မဖယ္ပါဘူး။ က်ိဳင္းတံေလး ဒါမွမဟုတ္ ယပ္ေတာင္ေလးနဲ႕ ေခါင္းအုပ္ကို ဖယ္ေပးပါတယ္။ အခုေခတ္ေတာ့ မဂၤလာ ဧည္ခံပြဲမွာကတည္းက ေခါင္းမွာအုပ္ထားတဲ့ ဇာေလးကို ဖယ္ေပးပါတယ္။
၁၁။ မဂၤလာ အရက္ေသာက္ျခင္း
ၾကင္စဦး ေမာင္ႏွံဟာ မဂၤလာဦး ၀ုိင္အရက္ကို သတို႕သမီးခန္းထဲမွာ ေသာက္ရပါတယ္။ အရက္ခြက္ထဲက ၀ိုင္အရက္ကို အကုန္မေသာက္ရပါဘူး။ ၀ိုင္အရက္ကို တစ္၀က္ပဲ အရင္ေသာက္ရပါတယ္။ က်န္တဲ့ တစ္၀က္ကို အျပန္အလွန္ ခြက္လဲၿပီး ေသာက္ရပါတယ္။ ေသာက္တဲ့အခါမွလည္း လက္ခ်င္းခ်ိတ္ၿပီး ေသာက္ရပါတယ္။ ျမင္လိုက္ရရင္ေတာ့ အားက်စရာႀကီးေနာ္။
၁၂။ ဆံပင္ျဖတ္ ခ်ည္ေႏွာင္ျခင္း
မဂၤလာအရက္ေသာက္ၿပီးတဲ့အခါ အျပန္အလွန္ ဆံပင္ အနည္းငယ္ျဖတ္ၿပီး ခ်ည္ေႏွာင္တဲ့ ဓေလ့ ရိွပါေသးတယ္။ အဲဒီဓေလ့ကို ေဆာင္မင္းဆက္နဲ႕ တန္မင္းဆက္ ေခတ္မွာ စတင္ခဲ့တာပါ။ အိမ္ေထာင္ဦးမွာ ခ်စ္ျခင္းေမတၱာ ခ်ည္ေႏွာင္တဲ့ သေဘာနဲ႕ ဆံပင္ကို ျဖတ္ၿပီး ဆံပင္အခ်င္းခ်င္း ခ်ည္ေႏွာင္ရတာပါ။ ကတံုးႀကီးနဲ႕ အိမ္ေထာင္က်ရင္ေတာ့ ဘယ္လို လုပ္မလဲေတာ့ မသိဘူး။
မဂၤလာေဆာင္ၿပီး သံုးရက္၊ ခုနစ္ရက္၊ ကိုးရက္ေျမာက္တဲ့ ေန႕ တစ္ေန႕ေန႕မွာ လင္ေယာက်ၤားက မယားျဖစ္သူကို အပ်ိဳဘ၀က ေနခဲ့တဲ့ မိဘအိမ္ကို အလည္သေဘာမ်ိဳး ျပန္ပို႕ေပးရေသးတယ္တဲ့။
ကဲ... အဲဒါေတြက မဂၤလာေဆာင္မွာ ျဖတ္သန္းရတဲ့ ဓေလ့ထံုးတမ္း အဆင့္ေတြကို သိသေလာက္ေလး ေရးထားတာပါ။ ေနာက္ထပ္ စိတ္၀င္စားစရာ မဂၤလာေဆာင္ ဓေလ့ထံုးတမ္းေတြ ေနာက္ခံပံုျပင္ေတြကို ဆက္ေရးပါအံုးမယ္။
ပထမဦးဆံုး သတို႕သားအိမ္မွာ လက္ဖက္ရည္ပြဲကို က်င္းပေလ့ ရိွပါတယ္။ ၾကင္စဦးေမာင္ႏွံဟာ သတို႕သား မိသားစုထဲက အသက္အရြယ္ႀကီးသူ ၀ါႀကီးသူမ်ားကို လက္ဖက္ရည္နဲ႕ ဂါရ၀ျပဳ ဧည္႕ခံရပါတယ္။ လူႀကီးေတြက ဧည္႕ခံတဲ့ လက္ဖက္ရည္ကို ေသာက္ၿပီး ေမာင္ႏွံႏွစ္ေဖာ္ကို မိသားစု၀င္ အျဖစ္ အသိအမွတ္ ျပဳေပးၾကပါတယ္။ အဲဒီပြဲၿပီးရင္ ေနာက္တစ္ခါ သတို႕သမီးအိမ္မွာ လက္ဖက္ရည္ပြဲကို ျပဳလုပ္ရျပန္ပါတယ္။ ၾကင္စဦးေမာင္ႏွံဟာ သတို႕သမီး မိသားစုထဲက အသက္အရြယ္ႀကီးသူ ၀ါႀကီးသူမ်ားကို လက္ဖက္ရည္နဲ႕ ဂါရ၀ျပဳ ဧည္႕ခံရျပန္ပါတယ္။ အဲဒီပြဲမွာ သတို႕သားက သတို႕သမီးရဲ႕ ဖခင္ျဖစ္သူ ေယာကၡမႀကီးကုိ ၀က္ေကာင္လံုးကင္၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႕ သစ္သီး၀လံေတြနဲ႕ ဂါရ၀ျပဳရပါတယ္။ ေယာကၡမႀကီးက လက္ေဆာင္ တစ္၀က္ပဲ ယူထားၿပီး က်န္တဲ့တစ္၀က္ကို ၾကင္စဦးေမာင္ႏွံကို ျပန္ေပးေလ့ ရိွပါတယ္။ အဲဒီ လက္ေဆာင္ တစ္၀က္ကို ယူၿပီး သတို႕သားအိမ္ကို ျပန္ၾကရပါတယ္။
၈။ မဂၤလာ ဧည္႕ခံပြဲ
ထံုးစံအရ သတို႕သားမိဘေတြက မဂၤလာဧည္႕ခံပြဲကို အကုန္အက်ခံ က်င္းပေပးၾကပါတယ္။ မဂၤလာဧည္ခံ စားေသာက္ပြဲႀကီးမွာ ႏွစ္ဘက္မိဘေတြရဲ႕ ေဆြမ်ိဳးမိတ္ေဆြ အေပါင္းအသင္းေတြကို ဖိတ္ၿပီး ဧည္႕ခံပါတယ္။ ဧည္႕ခံပြဲလာတဲ့ ပရိသတ္ကေတာ့ အနီေရာင္ စာအိတ္ေလးေတြနဲ႕ အန္ေပါင္းေလးေတြ လုပ္ၿပီး ၾကင္စဦးေမာင္ႏွံကို လက္ဖြဲ႕အျဖစ္ ေပးေလ့ရိွပါတယ္။
၉။ ေမာင္ႏွံႏွစ္ေဖာ္ကို က်ီစယ္ျခင္း
မဂၤလာဧည္ခံပြဲ ၿပီးတဲ့အခါ သူငယ္ခ်င္း အရင္းေခါက္ေခါက္ေတြနဲ႕ ေဆြမ်ိဳးအခ်ိဳ႕က သတို႕သမီးအခန္းမွာ ၾကင္စဦး ဇနီးေမာင္ႏွံကို နည္းမ်ိဳးစံုနဲ႕ က်ီစယ္ေနာက္ေျပာင္ပါတယ္။ အဲဒါကလည္း မဂၤလာဦးညမွာ ေႏွာက္ယွက္မဲ့ ေျမေခြးနတ္ဆိုးနဲ႕ မေကာင္းဆိုး၀ါးအခ်ိဳ႕ကို သတို႕သမီးအခန္းထဲ ၀င္လာလို႕ မရေအာင္ ေမာင္းထုတ္တဲ့ သေဘာအေနနဲ႕ တစ္ညလံုးနီးပါး သူငယ္ခ်င္းေတြ အေဖာ္သဟဲျပဳ ေနာက္ေျပာင္ ေဆာ့ကစားခဲ့တဲ့ ပံုျပင္ကေလးကေန အစျပဳလာတဲ့ ဓေလ့ေလး တစ္ခုပါ။
၁၀။ မ်က္ႏွာဖံုးကို ဖယ္ရွားျခင္း
မဂၤလာပြဲၿပီးတဲ့အခါ သတိုးသမီး ေခါင္းေဆာင္းမွာ အုပ္ထားတဲ႔ အနီေရာင္ပိတ္စကို သတို႕သားက ဖယ္ေပးရပါတယ္။ ဧည္ခံပြဲၿပီးလို႕ သတို႕သားအိမ္ကုိ ေရာက္မွ အဲဒီပိတ္စကို ဖယ္ေပးရတာပါ။ တခ်ိဳ႕ေနရာမွာေတာ့ သတို႕သားက လက္နဲ႕ ေခါင္းအုပ္ပိတ္စကို မဖယ္ပါဘူး။ က်ိဳင္းတံေလး ဒါမွမဟုတ္ ယပ္ေတာင္ေလးနဲ႕ ေခါင္းအုပ္ကို ဖယ္ေပးပါတယ္။ အခုေခတ္ေတာ့ မဂၤလာ ဧည္ခံပြဲမွာကတည္းက ေခါင္းမွာအုပ္ထားတဲ့ ဇာေလးကို ဖယ္ေပးပါတယ္။
၁၁။ မဂၤလာ အရက္ေသာက္ျခင္း
ၾကင္စဦး ေမာင္ႏွံဟာ မဂၤလာဦး ၀ုိင္အရက္ကို သတို႕သမီးခန္းထဲမွာ ေသာက္ရပါတယ္။ အရက္ခြက္ထဲက ၀ိုင္အရက္ကို အကုန္မေသာက္ရပါဘူး။ ၀ိုင္အရက္ကို တစ္၀က္ပဲ အရင္ေသာက္ရပါတယ္။ က်န္တဲ့ တစ္၀က္ကို အျပန္အလွန္ ခြက္လဲၿပီး ေသာက္ရပါတယ္။ ေသာက္တဲ့အခါမွလည္း လက္ခ်င္းခ်ိတ္ၿပီး ေသာက္ရပါတယ္။ ျမင္လိုက္ရရင္ေတာ့ အားက်စရာႀကီးေနာ္။
၁၂။ ဆံပင္ျဖတ္ ခ်ည္ေႏွာင္ျခင္း
မဂၤလာအရက္ေသာက္ၿပီးတဲ့အခါ အျပန္အလွန္ ဆံပင္ အနည္းငယ္ျဖတ္ၿပီး ခ်ည္ေႏွာင္တဲ့ ဓေလ့ ရိွပါေသးတယ္။ အဲဒီဓေလ့ကို ေဆာင္မင္းဆက္နဲ႕ တန္မင္းဆက္ ေခတ္မွာ စတင္ခဲ့တာပါ။ အိမ္ေထာင္ဦးမွာ ခ်စ္ျခင္းေမတၱာ ခ်ည္ေႏွာင္တဲ့ သေဘာနဲ႕ ဆံပင္ကို ျဖတ္ၿပီး ဆံပင္အခ်င္းခ်င္း ခ်ည္ေႏွာင္ရတာပါ။ ကတံုးႀကီးနဲ႕ အိမ္ေထာင္က်ရင္ေတာ့ ဘယ္လို လုပ္မလဲေတာ့ မသိဘူး။
မဂၤလာေဆာင္ၿပီး သံုးရက္၊ ခုနစ္ရက္၊ ကိုးရက္ေျမာက္တဲ့ ေန႕ တစ္ေန႕ေန႕မွာ လင္ေယာက်ၤားက မယားျဖစ္သူကို အပ်ိဳဘ၀က ေနခဲ့တဲ့ မိဘအိမ္ကို အလည္သေဘာမ်ိဳး ျပန္ပို႕ေပးရေသးတယ္တဲ့။
ကဲ... အဲဒါေတြက မဂၤလာေဆာင္မွာ ျဖတ္သန္းရတဲ့ ဓေလ့ထံုးတမ္း အဆင့္ေတြကို သိသေလာက္ေလး ေရးထားတာပါ။ ေနာက္ထပ္ စိတ္၀င္စားစရာ မဂၤလာေဆာင္ ဓေလ့ထံုးတမ္းေတြ ေနာက္ခံပံုျပင္ေတြကို ဆက္ေရးပါအံုးမယ္။
No comments:
Post a Comment